Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeroen Dijsselbloem

Ovo je Mister euro, čovjek koji je jednom izjavom srušio sva tržišta

jeroen dijsselbloem (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.03.2013.
u 19:59

Analitičari: 
On je neispisani list papira i produžena ruka njemačke kancelarke

Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem ime je čovjeka koji je jednom svojom rečenicom srušio euro i burze diljem svijeta. Kazavši da se ciparski model spašavanja posrnule države može primijeniti i na druge europske zemlje koje imaju “preglomazan bankarski sektor” – Maltu, Sloveniju i prebogati Luksemburg – novi šef grupe 17 članica EU koje imaju euro, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, izazvao je salve kritika. “Leteći Holandez zvani Mister euro malo se zaletio”, komentirao je jedan analitičar.

Malo se precijenio

Kritika Dijsselbloemu, koji je poslije povukao svoju izjavu uz objašnjenje da je bio malo “izgubljen u prijevodu” s engleskog, došla je i od agencije za kreditni rejting Moody’s. Bart Oosterveld iz Moody’sa upozorio je da se eurogrupa malo “precijenila u rješavanju dužničke krize”.

A tko je uopće novi Mister euro Jeroen Dijsselbloen, čovjek koji ovoga tjedna nije silazio s naslovnih stranica? Dijsselbloem je rođen u Eindhovenu 1966., a sutra, 29. ožujka, navršit će 47 godina. Diplomirao je agrarnu ekonomiju i član je socijaldemokratske stranke Partija rada. Na mjesto šefa eurogrupe došao je prije dva mjeseca po ključu, kao ministar financija Nizozemske. Zamijenio je Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera.

Zanimljivo je vidjeti kako je Dijsselbloem postao glavni menadžer europske dužničke krize. Osnovni kriterij za mjesto šefa eurogrupe jest da zemlja iz koje dolazi ima vrhunski kreditni rejting AAA u najvećoj agenciji Standard & Poor’s. A to imaju samo četiri države u eurozoni – Njemačka, Luksemburg, Finska i Nizozemska.

Nema iskustva

Luksemburg je otpao zbog prethodnika Junckera, Finci su dali Olli Rehna. Ostale su samo Njemačka i Nizozemska. Ostale članice eurozone nisu željele ni čuti da im šef postane omraženi ministar financija Njemačke Wolfgang Schäuble. Izbor je pao na Dijsselbloema, kojega poznavatelji njegovih ideja smatraju “desnim krilom ljevičarske stranke” i produženom rukom politike Angele Merkel. Dijsselbloem se zalaže za rezanje državnih financija, regulaciju financijskog sektora i jaču Europu. Dijselbloemu nedostaje iskustva jer je ministar financija Nizozemske postao tek prije pet mjeseci. Do sada se bavio poljoprivredom i obrazovnim politikama.

– Dijsselbloem je neispisani list papira – komentira ekonomist Bas Jacobs sa Sveučilišta Rotterdam. Dijsselbloem obožava jazz i Milesa Davisa te Leteći cirkus Montyja Pythona.

>>Tisuće mladih prosvjedovalo na Cipru: Pijete našu krv, idite kući!

>>Ciprani su spremni 
platiti da im zemlja ostane off shore zona

>> Jurčić: Slovenska se i ciparska kriza razlikuju sto posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije